A fejlesztő és terápiás foglalkozásokról

Kiknek ajánljuk a lovas mozgásterápiát?

A válasz egyszerű!

Bárkinek, aki szereti a lovakat, szeretne sok időt szabadban eltölteni, vagy tartási rendellenességekkel küzd, sokat ül, ezért fáj a háta, dereka, mozgáskoordinációját szeretné fejleszteni, vagy betegsége miatt gyógytornára, speciális mozgásterápiára kell járnia.

Kortól-nemtől függetlenül, gyermekek, felnőttek számára jó szívvel ajánlom, hiszen a lovaglás önmagában nagy élményt nyújt mindenki számára.

Kiváló lehetőség a lovaglás játékos formában való megismerésére, már 3 éves kortól lehetőség van a lóháton történő játékos gyakorlatokra, labdázás, mondókázás, és egyéb mozgáskoordinációt javító feladatok keretén belül.

8 éves korig a lovaglást játékosabb formában ajánlom a gyermekeknek, ez idő alatt kialakul az egyik legfontosabb dolog, az egyensúlyérzék, ami elengedhetetlen alapja a későbbi lovas oktatásnak.

Miért jobb, mint a tornaterem?

A lépegető ló hátának lengése:- a rajta megfelelően ülő - páciensre annak medencéjén keresztül az emberi járással azonos mozgásmintákat visz át.

A mozgásimpulzusok a medencétől a gerincen hullámszerűen haladnak felfelé a nyakszirtig, miközben az izom és ín receptorokon, valamint az ízületekben található érzékelő sejteken keresztül az agy a periféria felől érkező ritmikus, ismétlődő impulzusokkal ingerelhető.

A változó egyensúlyi feltételek miatt az egyensúlyszerv állandó ingerületben van, ami kiterjedt kapcsolatrendszere miatt az agyban különböző területekre hat.

A terápia nagyon intenzív.

Egy szakszerűen végrehajtott terápiás foglalkozás során a páciens egy húszperces kezelés alatt kb. 2000 impulzust kap. Ezek segítségével elérhető a kóros izomtónus szabályozása, a mozgásérzékelés, a testséma fejlődése, az egyensúly, koordináció, a fej- és a törzskontroll javulása.

A gyógytornalovaglás egyéni terápia, mely alkalmas, az egyéb mozgásszervi betegségek megelőzésére, vagy a már kialakult rendellenességek kezelésére, tanulásban akadályozott, hiperaktív, részképesség-zavaros, illetve magatartásproblémás páciensek kezelésére.

Szakképzett gyógytornász-lovasterapeuta vezeti a foglalkozást, amely magába foglalja a lovaglást, a lovas tornát, a ló gondozást is.

A ló szerepe a gyógyításban

Sokféle kedvező hatás érhető el a foglalkozások által:

  • a figyelem, gondolkodás fejlődése,
  • az élmény és a tapasztalati kör bővülése,
  • növekvő önbizalom, függetlenség, önkifejezés,
  • életöröm, motiváció és emocionális fejlődés.

Nem kevésbé fontos változásokat indíthatnak el a foglalkozások szociális szempontból is:

- fejlődik a kapcsolatteremtő és fenntartó képesség a lóval, a lovaglást vezető szakemberrel és a társakkal való kapcsolat során.

- Emellett az érzelmi, akarati funkciók fejlődése, a kommunikációs és interakciós képességek javulása is várható, és természetesen, mint szabadidős, és sporttevékenység haszna és

Gyógyító érintés - Állatterápia

Az állatterápia eredményesen alkalmazható az autizmus, a depresszió, a szociális éretlenség, a beszédzavarok - megkésett beszéd, dadogás, hadarás -, a hiperaktivitás, a mozgáskorlátozottság és a szellemi fogyatékosság kezelésében is. A válófélben lévő vagy frissen elvált szülők gyermekei számára is valódi kincs lehet egy állat, akibe lelkileg és olykor fizikailag is bele tud kapaszkodni a gyerek, miközben darabokra hullik a világ körülötte. Érzelmekben gazdag kötődés lehet az alapja az állatterápiának, amely sérült, beteg, esetleg magatartási vagy tanulási zavarokkal küzdő gyerekek esetén is hatékony alternatív, kiegészítő terápiaként működhet. Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott terápiás állat a ló és a kutya. A gyerekek terápiás lovagoltatása egyre szélesebb körben terjed, többek között azért, mert ez módszer egyfajta gyógytorna is: a lépésben vezetett ló hátának mozgása speciális módon mozgatja át a rajta ülőt. A ló mozgásimpulzusokat küld a beteg gyerek medencéjén keresztül a gerincoszlopon át az agyig, ahol az agyat ingerelve mozgásválaszokat csalogat elő. Hogy miért jó ez? Mert nagyon hatékony kórosan csökkent izomtónusok esetén, újratanulható segítségével a mozgás és a járás, továbbá fejleszti a koordinációs képességet, és javítja az egyensúlyérzéket.

Terápia állatokkal- a félelem leküzdése

A korai tipegő korra jellemző az állatoktól való félelem, hiszen hirtelen zajt vagy váratlan mozgást okozhatnak, így nem ritka, hogy a csendes állatoktól is félnek, hiszen mindezen felül az adott állat még ismeretlen is lehet a gyermek számára. Terápiás célokra olyan állat "alkalmas", aki maga is igényli az emberek törődését, szereti, ha foglalkoznak vele, és nem érzi tehernek, ha idegenek simogatják. A lovakat is többféleképpen lehet bevonni az állatterápiába. Egyfelől önmagában jelenlétükkel, simogathatóságukkal, a velük való törődés lehetőségével (pl.: lekefélés, sétáltatás) teret engednek a nyitottságnak, érdeklődés felkeltésének, a nagy állattól való félelem leküzdésének, az önbizalom növelésnek, a felelősségérzetnek stb., s ezzel mentálisan, szociálisan és a kommunikációs szinten is fejlődést válthatnak ki.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el