Lovastorna felnőtteknek
t

Mozgás és tartásjavítás lovastornával

Felnőttek számára

Ahogy idősödünk egyre gyakrabban és egyre több helyen jönnek elő különböző problémák és fájdalmak. Állapotunk megőrzésében és javításában rengeteget segít a lovas torna.

Mit okoz az ülőmunka és a mozgáshiány?

Az ülés, bár kényelmes és természetesnek tűnő testtartás, jócskán megterheli nemcsak a gerincet, hanem az egész szervezetet. Folyamatosan merev és passzív helyzetben van például a combnyak, ahol szegényes a vérellátás, és maga a csont sem olyan erős. A combcsont fején pedig egy kis mélyedésben futnak szalagok és erek, melyek a nyomódás miatt nem tudják megfelelően ellátni feladataikat. A keresztcsont és a farkcsont ülés közben szintén nyomás alatt van, ahogyan az onnan eredő farizmok és az alatta futó idegek - köztük az ülőideg -, vér- és nyirokerek is. Emiatt alakul ki a zsibbadó érzés, az aranyér és a visszér is. A mozdulatlan rekeszizom hasüregi szerveink működését nehezíti - a mozgás masszírozó hatása viszont serkenti - , és emésztésünkre is rossz hatással van. Ahogy egyre hosszabb ideig ülünk, úgy feszül meg nyakunk, vállunk, gerincünk, de ebben az alapos, mély légzés hiánya is részt vesz. A vállak és a nyak előreesik, gerincünk görbületeinek egyensúlya is felbomlik, és a sok helytelen terhelés miatt porckorong-előreboltosulások és sérv is kialakulhat, a nyaki izmok feszülése miatt pedig a fejfájás is gyakori.

Heti 2x30 perc lovastorna jelentősen javít ezeken a problémákon!

Nincsen időd edzőterembe járni, unalmasak a tornatermi gyógytornák, foglalkozások? Hetente 2x 30 perces lovastornával jelentősen tudunk javítani a fent említett mozgásszervi problémákon, sőt időben elkezdett lovas torna prevenciónak is kiváló.

Miért lovas torna?- Mert nagyon intenzív!

Egy szakszerűen végrehajtott terápiás foglalkozás során a páciens egy húszperces kezelés alatt kb. 2000 impulzust kap. Ezek segítségével elérhető a kóros izomtónus szabályozása, a mozgásérzékelés, a testséma fejlődése, az egyensúly, koordináció, a fej- és a törzskontroll javulása.

Gerinctréning lóháton:

Bemelegítéssel kezdünk, minden ízületet átmozgatunk, lassú mozdulatokkal. Ezt követően általánosan mozgatjuk meg nagyobb izomcsoportjainkat, túlsúlyos vendégek, és idősebbek is bátran végezhetik . A foglalkozás törzsrészében sok mély hátizom, illetve hasizom gyakorlatot végzünk, figyelve arra az irányelvre, hogy a tér minden irányába legyen mozgatva törzsünk. Kellemes, közepes tempójú zene segíti a mozgást.

Tartásjavítás, izomerősítés:

A foglalkozás lényege, hogy az izmokat egyensúlyi állapotba hozzuk. A spazmusos, azaz merev izomcsoportokat lazítjuk, a másik oldalt pedig erősítjük. Foglalkozás közben szerepet kapnak a gimnasztika szalagok, kézisúlyzók is.

Fejlesztés betegségek, traumák után:

A rehabilitációs lovastorna elsősorban idegrendszeri eredetű megbetegedések esetén nyújt segítséget. Így kiválóan alkalmas storke utáni helyreállításra, a funkciók (járás, ülés, fogás) újbóli kialakítására, az önellátás elérésére. Parkinson és sclerosis multiplex esetén pedig a szinten tartás az elsődleges cél.

A mozgásos fejlesztéssel az ízületek kimozgatását, kontraktúrák (ízületi mozgásbeszűkülés) kezelését, erőnlét növelését, jó vérkeringés elérését végezzük. A mozgásbiztonság és koordináció, valamint az egyensúlyérzék fejlesztése szintén fontos hangsúlyt kapnak. Gyakori probléma a stroke után, hogy a beszédközpont is sérül, ezért nehezen megy a gondolatok kifejezése. A fejlesztő foglalkozásokon külön szerepet kap a beszédfejlesztés (afázia program).